Ati uitat parola?
Ati uitat informatiile de logare?

Comportamentul copiilor de 3-6 ani

 

Comportamentul copiilor de 3-6 ani difera de la un copil la altul. Dar totodata la acelasi copil fiecare perioada de varsta prezinta caracteristici specifice ce pot influenta dezvoltarea sa sociala.

 

La varsta de 3 ani copiii sunt foarte interesati de comportamentul adultilor sau persoanelor din jurul lor, ce reprezinta pentru ei adevarate modele.

Datorita acestui contact permanent cu adultii si cu alte persoane, micutii invata sa deosebeasca notiunile de "eu" si "tu". Pentru incepu la aceasta varsta copiii sunt inca foarte ascultatori, deoarece adultii ii usureaza activitatile, ii ofera jucarii si tot ce are nevoie, insa treptat micutii tind sa devina independenti, incerca sa ia anumite hotarari singuri. Acesta este momentul in care apar reactiile de incapatanare, daca dorintele lor sunt diferite de hotararile luate sau impuse de adulti.

La varsta de 4 ani copiii si-au stabilit in mare masura o anumita independenta si se adapteaza la programul facut de adulti. Insa aceasta intelegere dintre copil si adult se poate efectua doar cu ajutorul vorbirii. Este important ca la aceasta varsta sa se vorbeasca foarte mult cu cel mic. Copiii in varsta de 4 ani simt o mare nevoie de miscare, lucru ce va pune in dificultate dorinta parintilor de a-i dirija. Desi dorinta micutilor de a devenii independenti este tot mai mare, va reaparea mereu nevoia intoarcerii la protectiei adultului atunci cand va intalni vreo dificultate sau cand va fi obosit.

 

La varsta de 5-6 ani comportamentul copiilor fata de adulti nu va mai fi atat de conflictual. Copilul va participa cu mai multa placere si interes la activitatile propuse de adulti si se va bucura cand va fi incurajat ca a facut un lucru bun. In cazul aparitiei conflictelor acestea se pot rezolva cu ajutorul vorbirii. In aceasta perioada va creste interesul si dorinta de a se juca cu alti copii. Copilul va incepe sa accepte reguli simple de comportare, va trece peste propriile dorinte, va respecta dorintele altor copii, se va obisnui sa faca parte din grupuri restranse de joc (preferand ca parteneri de joc copii de acelasi sex).