Ati uitat parola?
Ati uitat informatiile de logare?

Greutatea

 

La nastere greutatea medie a unui nou nascut este de 3000-3500 gt. Asa cum s-a aratat anterior, majoritatea nou nascutilor scad in greutate, in primele zile dupa nastere, cu circa 5-10% din greutatea initiala.
Recuperarea acestei pierderi se face in primele 7-15 zile de viata. Aceasta inseamna ca, in mod obisnuit, in prima luna cresterea este de 500-550 g, adica la o luna sugarul cantareste 3600-4000 g.
Daca este vorba de un nou nascut prematur, subponderal sau bolnav, sunt necesare cantariri mai frecvente. Daca exista cantar in casa este bine ca prima cantarire sa se faca in ziua sosirii de la maternitate, pentru ca exista uneori diferente importante intre cantare.

 

Talia (lungimea) medie este de 50 cm, cu extreme intre 46 si 54 cm. in institutii se masoara cu pedio-metrul, iar in familie se poate masura cu o panglica metrica prin intinderea sugarului culcat pe spate pe un plan dur, perfect orizontal si fixandu-i limitele intre cap si talpi cu doua carti copertate. Cifrele obtinute sunt mai putin precise din cauza ca extensia membrelor inferioare nu se poate face perfect, tonusul muschilor membrelor inferioare fiind crescut.
Distanta vertex (crestetul capului) - coccis este mai precisa decat lungimea vertex-calcai; in medie este de 34 cm (egala cu perimetrul cranian).

 

 

Perimetre
a) Perimetrul cranian se masoara la nivelul cel mai mare al circumferintei capului; in medie este de 34 cm, cu extreme intre 32 si 36 cm.
b) Perimetrul toracic este egal sau mai mic cu 2-3 cm decat perimetrul cranian (in medie 32 cm).
Pielea
Pielea este catifelata si elastica. Cand se pipaie sau se apuca intre degete pielea impreuna cu tesutul grasos de sub piele, avem o senzatie placuta de tesut in stare de tensiune, elastic, ce revine repede la starea initiala. Este ceea ce medicii numesc "turgor".
a) La nou-nascutii prematuri, la sugarii cu diaree grava, la distrofici turgorul este mult diminuat sau dispare cu totul; pielea este moale, flasca, daca se apuca o cuta  de piele, mai ales de pe abdomen, aceasta "persista" cateva secunde in caz de deshidratare.
La nou-nascutii din sarcina depasita, la cei care au suferit in perioada intrauterina, turgorul este de asemenea diminuat, iar pielea poate fi zbarcita, incretita. Continutul excesiv in apa, mergand pana la aparitia de edeme, poate sugera in mod gresit, la prematur, un turgor bun, dar suprafata cutanata este lucioasa, tesutul de sub piele este moale, la apasare ramane urma degetului. Pielea nou-nascutului reactioneaza foarte usor la excitantii externi. Daca se excita cu degetele examinatorului o zona oarecare a pielii pot aparea pete mari rosii pe o parte a corpului mai mult decat pe cealalta. Aceasta reactie cutanata exagerata se datoreste probabil unor deficiente ale reglarii circulatiei sanguine; dispare in cateva luni. in timpul somnului, nou-nascutul este de obicei mai palid decat in starea de veghe, in special in jurul gurii.
b) Dupa disparitia stratului umed-grasos  pielea sufera un proces de desicatie (uscare) si, ca urmare, se descuameaza in lamele mai mari sau mai mici (uneori ca taratele). in general, culoarea roz sau rosie dispare dupa primele zile de viata. La prematuri poate fi mai pronuntata si se mentine mai multa vreme.
Uneori, dupa revenirea din maternitate, fie in urma contagiunii de la alti copii, fie prin folosirea de lenjerie murdara, fie pentru ca nu se face corect toaleta pielii, apar infectii ale pielii sub forma de pustule, mici abcese sau chiar furuncule, care necesita ingrijiri corecte si tratament medical prompt.
c) Culoarea galbuie a tegumentelor din primele zile de viata este expresia icterului fiziologic.
d) Culoarea albastruie a fetei si uneori si a extremitatilor (mainilor si picioarelor), accentuata dupa tipete, pune unele probleme in ceea ce priveste sanatatea copilului, asa ca trebuie instiintat de indata medicul.
La cei la care nasterea a fost dificila (prelungita, manevre obstetricale speciale, aplicarea de forceps) se pot constata leziuni.superficiale ale pielii (roseata, vineteala, necroza de presiune) pe cap, fata, alte zone ale corpului, dar acestea trec in cateva zile.
e) Petele rosii, de diferite dimensiuni, una sau multiple, se intalnesc relativ frecvent; mai tarziu pot fi tratate cu succes de dermatolog. Poarta numele de hemangioame.
f) Pe frunte, pleoape superioare, ceafa, mai rar pe nas, se observa uneori pete rosii neproeminente date de aglomerari si dilatari de vase capilare sanguine. Aceste zone rosii se accentueaza cand nou-nascutul tipa. De regula dispar in primul an de viata. Numai in mod exceptional cele care sunt la nivelul radacinii nasului sau pe frunte se sterg aparent, dar raman toata viata, devenind abia vizibile in timpul emotiilor sau eforturilor, cand se congestioneaza.
g) Sudamina sau "roseata de caldura" apare mai ales dimineata si dispare dupa-amiaza, sub forma unor mici ridicaturi rosii cu varful albicios; se datoreste acumularii de transpiratie. Poate duce la inflamatia pielii cu roseata difuza, mai ales pe la cutele pielii. Este bine sa nu fie tratata. Aplicatia de creme agraveaza acumularea de sudoare in canalele sudoripare si fenomenul se accentueaza. Singurul tratament este evitarea caldurii in exces si, cel mult, pudraj cu talc simplu. Parintii trebuie sa se obisnuiasca cu aceste eruptii. Sugarul este mai putin afectat decat parintii.
h) Eritemul fesier ("opareala" sau iritatia) este pe departe "incidentul" cel mai frecvent si mai suparator in primele saptamani de viata; vom face si aici mici sublinieri.
Cand revine de la maternitate, mama este mirata ca nou-nascutul are o "iritatie la fundulet". Aceasta nu inseamna ca nu a fost ingrijit cum trebuie, ci numai ca pielea lui are nevoie de o atentie deosebita. Roseata este limitata cateodata la regiunea anala, dar se poate intinde la regiunea genitala si la partea superioara a coapselor.

 

Aceasta roseata este produsa de cele mai multe ori de cauze locale:
- Scaune acide si dese. Medicul pediatru va indica, poate, o pomada izolanta care sa protejeze pielea sugarului. S-ar putea sa recomande si un medicament care sa fie dat pe gura pentru a corecta tendinta la scaune acide, semilichide.
- Folosirea, rau suportata, de chiloti de cauciuc sau din plastic, utilizarea de detergenti prea energici la spalarea scutecelor si/sau "limpezirea- insuficienta dupa spalare si fierbere.
Daca eritemul persista sau se agraveaza trebuie consultat medicul, care va stabili daca nu este vorba de o infectie intestinala sau cutanata. S-ar putea sa fie vorba de o reactie speciala a pielii care cere ingrijiri prelungite (alergie etc.).
Crustele seboreice se localizeaza mai ales in regiunea parietalelor si a fontanelei mari. Depozitele pot fi atat de masive, incat sa duca la formarea unui strat compact, gros, grasos, aderent, uneori urat mirositor. Prin desprinderea brutala a cojilor iese la iveala pielea rosie iritata, cateodata chiar zemuinda. Astfel de coji (in strat subtire, cu fragmente mici) se pot forma si pe sprancene sau in santurile din spatele pavilioanelor urechilor.
Cand cojile sunt subtiri sau fragmentate se pot inlatura dupa baie cu o perie de par, manuita bland si delicat. Cand stratul crustos este compact si recidivant se aplica cu 4-6 ore inainte de baie o vaselina simpla � sau unguent salicilic 0,5-1% si se spala incetisor si meticulos cu mana de 3-4 ori pe saptamana cu apa sapunita sau sampon pentru copii.

 

 

Craniul
Capul pare mare in raport cu restul corpului. in momentul nasterii se pot produce incalecari ale suturilor datorita modelajului oaselor craniului. Din contra, dupa cezariana, capul este rotund si simetric.
Oasele craniului nou-nascutului nu sunt complet sudate, ci sunt despartite prin niste santuri, care se simt la palpare, in special la prematuri si la hidrocefali. Aceste santuri poarta numele de suturi. La locul de intalnire al oaselor craniului nou-nascutului ramane cate mica zona fara substanta osoasa, la nivelul careia creierul este acoperit de invelisurile sale si apoi direct de piele. Aceste spatii sunt numite fontanele.

 

Prin palparea craniului se pot simti doua fontanele:
a) La locul de intalnire al osului frontal cu cele doua parietale: fontanela mare sau anterioara, numita popu lar moalele capului. Fontanela anterioara are in general forma rombica, cu diametre variate de 1,5 pana la 3-4 cm (in cele doua sensuri). Pornind de la fontanela anterioara, inapoi se poate urmari sutura sagitala, iar spre frunte sutura metopica; ambele nu sunt inchise la nastere. Din cele doua unghiuri laterale ale fontanelei anterioare se simte sutura coronara. Daca fontanela mare este sub tensiune (cand sugarul este in repaus) si bombeaza, se banuie o crestere a presiunii intracraniene (hidrocefalie, meningita etc.).
Daca fontanela anterioara se inchide timpuriu (3 luni) si daca dimensiunile craniului sunt normale, nu sunt motive de ingrijorare si nu este indicata suprimarea profilaxiei rahitismului cu vitamina D. Se vor urmari in dinamica, dimensiunile craniului.
Fontanela anterioara deprimata si asociata cu diminuarea turgorului constituie un semn de sarcina depasita (supramaturare) sau de distrofic intrauterina. La sugar, deprimarea fontanelei asociata cu diminuarea turgorului se intalneste in situatii cu pierderi mari de lichide: diaree, varsaturi, soc caloric.
Cand nou-nascutul tipa, fontanela bombeaza putin (fenomen normal).
b) La locul de intalnire al oaselor parietale cu osul occipital se poate simti fontanela posterioara, fonta �nela mica sau triunghiulara. Se inchide foarte repede. Este mai mica. Adesea aceste oase au marginile asa de apropiate, ca intre ele nu lasa nici un spatiu.
Fontanelele nelinistesc adesea pe mamele tinere, cand medicul aplica pulpa degetelor sale. De fapt este vorba de o parte neosificata a craniului. Aceasta membrana are soliditatea unei panze de cort. De asemenea, momentul inchiderii fontanelei anterioare este uneori un motiv de neliniste. Adevarul este ca momentul inchiderii fontanelei este foarte variabil. Craniul creste nu numai in functie de fontanele, ci si de suturile craniene.

 

 

Oasele. Dupa ce medicul noteaza dimensiunile si starea de tensiune a fontanelelor, apreciaza consis tenta si elasticitatea oaselor craniului. in mod normal, oasele craniului prezinta spre margini, o consistenta mai elastica. Consistenta prea moale sau lipsa de consolidare la nivelul suturilor se intalneste exceptional de rar.
Deformarea craniului este mai accentuata la nou-nascutii cu greutate mare. De obicei, craniul este mai mult sau mai putin alungit; deformarea intr-o zona anumita este in functie de "prezentatia" craniului la nastere. Aceste deformari dispar intr-o perioada destul de scurta si nu necesita tratament. in cursul nasterii, considerata ca normala, pot surveni numeroase mici incidente mecanice la nivelul craniului; acestea au ca efect diferite deformari sau leziuni traumatice, care in majoritatea lor sunt banale.

 

 

Modelarea craniului
Nou-nascutul extras prin cezariana, inaintea oricarui inceput de travaliu, se naste cu un cap rotund, foarte simetric. Cei care se nasc in prezentatie cefalica ("cu capul inainte") au totdeauna la nastere un oarecare grad de modelaj al craniului ("craniu configurat"). Oasele craniului sunt destul de maleabile, iar suturile si fontanelele suficient de suple pentru a permite incalecari importante, simetrice sau nu, incalecarea cea mai banala este cea a unui parietal pe celalalt, la nivelul suturii sagitale sau a parietalelor pe frontal sau occipital. Aceste incalecari sunt frecvente, dureaza adesea de la cateva ore la cateva zile, dupa care craniul isi reia rapid forma si suprafata reala. Cand deformarile sunt foarte accentuate si se asociaza cu o istorie obstetricala incarcata necesita o observatie neurologica din partea medicului.
Deformatia cea mai obisnuita a craniului in prezentatie cefalica este o alungire a boltii craniului foarte accentuata, cu un craniu "in capatana de zahar". Din contra, in cursul prezentatiei pelviene, crestetul capului este turtit, iar protuberanta occipitala este proeminenta. Se pare ca aceasta deformare se datoreste mai mult pozitiei in uter si nu modelajului nasterii. Cand capul nou-nascutului a fost flectat multa vreme pe un umar se constata pozitia asimetrica a maxilarului (sau chiar a nasului). In mod obisnuit, aceasta deformare este fara importanta si dispare in cateva saptamani sau luni. Rareori, o presiune puternica si prelungita a capului pe umar antreneaza o paralizie faciala.

 

 

Fata-Ochii
Fata este rotunda
Ochii sunt de culoare cenusie sau caprui si nu se acomodeaza. Sensibilitatea la lumina este prezenta chiar din primele zile de viata. Nou-nascutul poate fixa si urmari un obiect colorat sau o lentila de ochelari "plimbate" la o distanta de 20-30 cm prin fata ochilor. La lumina vie, pleoapele se inchid..
Conjunctivita  este mai des intalnita. Medicul recomanda stergerea cu comprese sterile inmuiate in apa fiarta si racita si procurarea de solutii cu antibiotice. In prealabil se recolteaza secretia oculara pentru decelarea germenilor microbieni si testarea la antibiotic.
Persistenta anormala a unei secretii conjunctivale obliga pe medic sa cerceteze daca nu este vorba de o imperforare a canalului lacrimal, ceea ce determina o oprire a scurgerii lacrimilor si secundar inflamatia conjunctivelor. In general, cu tratament local sustinut in decurs de cateva saptamani se ajunge la permeabilizarea canalului lacrimal. Rar se impune o mica interventie chirurgicala  care are ca scop desfundarea canalelor lacrimale. De cele mai multe ori imperforarea canalului lacrimal este la un singur ochi.

 

Strabismul (se uita "crucis") este frecvent si nu trebuie sa nelinisteasca pe parinti. Dispare dupa varsta de 6-9 luni. Globii oculari nu urmeaza rotatia capului. Pediatrul cauta in mod sistematic unele boli ale vazului.
Barbia este inapoi. Tremura la cei mai mici stimuli (plans, aer rece).
Pe marginea gingiilor se vad cateodata niste ridicaturi mici perlate.

 

Gura
Dintii. Exceptional de rar se pot descoperi unul sau doi dinti incisivi mediani inferiori. Este inutil sa fie scosi. impiedica adeseori alimentatia la san. Paralizia faciala survine dupa o nastere dificila si traumatica. Fata este asimetrica. Este sesizabila cand sugarul tipa: pleoapa se inchide, gura este "stramba", o jumatate de frunte nu se increteste. In general dispare in cateva saptamani.
Limba mare sugereaza boli mostenite, ca: trisomia 21, hipotiroidismul.
Fraul limbii este un fel de banda de tesut situat sub limba. Variaza mult de la un copil la altul. Este gresita parerea ca fraul scurt al limbii intarzie aparitia limbajului activ. in trecut se practica relativ frecvent sectionarea fraului limbii. Chiar daca se mai indica de vreun medic, sectionarea se va face de catre un otorinolaringolog, deoarece este un gest chirurgical care poate declansa o sangerare prin ranirea arterei linguale sau leziuni ale canalelor.

 

 

Urechile
Se controleaza marimea, implantatia, forma, simetria, pliurile, cartilajele pavilioanelor. Se impune depistarea surditatii, in caz de antecedente familiale de surditate, de boli ale embrionului si fatului, de anoxie, de icter intens. La un zgomot puternic si brusc nou-nascutul inchide ochii. in caz de indoiala, testul se repeta timp de mai multe zile. Diagnosticul de surditate trebuie pus cat mai timpuriu, in jur de 2-4 luni, pentru a se incepe o educatie specializata.

 

Gatul
Gatul pare scurt. La palparea muschilor sterno-mastoidieni se poate constata un hematom (o ingrosare de marimea unei masline), care se simte in grosimea muschiului sternocleidomastoidian. Acest hematom este descoperit intre a 8-a si a 15-a zi de viata. Se mareste progresiv pana la 2 luni si apoi se micsoreaza si dispare spre 7 luni. Medicul va instrui pe mama asupra manevrelor ce se fac de mai multe ori pe zi pentru a evita formarea torticolisului.  De cele mai multe ori, anomalia regreseaza spontan, fara vreo manevra.
Palparea claviculei permite sa se depisteze o eventuala fractura survenita in cursul unei nasteri acrobatice. Este relativ frecventa. Se vindeca fara a necesita vreun tratament.
Rareori apare surpriza de a se palpa o gusa, mai ales daca mama a absorbit iod.
Se cauta fistule sau chisturi congenitale ale gatului, laterale sau mediane.

 

Toracele
Clasic, toracele se examineaza dupa ce s-a terminat cu capul si gatul. Nu necesita vreun tratament.
Radiografia toracelui poate pune in evidenta un timus mare.
Circumferinta toracelui se masoara la nivelul mameloanelor.

 

Abdomenul
Abdomenul este suplu. Circumferinta, masurata la nivelul ombilicului, este mai mica sau egala cu a toracelui. Ficatul se palpeaza la marginea coastelor, de multe ori insa le depaseste cu 1-2 cm. Cateodata se simte polul inferior al splinei.

Ombilicul. Restul cordonului ombilical cade spre ziua a 7-a - a 10-a. In continuare cicatricea se retracta si se invagineaza. Pielea ramane deseori inchisa la culoare timp de cateva zile. Cateodata, dupa caderea cordonului ramane un mugure care se arde cu un creion de nitrat de argint. Locul de jonctiune a cordonului ombilical cu abdomenul trebuie examinat cu atentie de catre medic si asistenta de ocrotire pentru a verifica daca o portiune a intestinului nu apare la baza cordonului.
Hernia ombilicala este destul de frecventa. In general dispare in cateva luni, rar persista pana la 4-5 ani. Acest gen de hemie nu se stranguleaza niciodata. Vindecarea spontana se face odata cu dezvoltarea musculaturii abdominale. Daca parintii solicita interventia chirurgicala (din graba, din teama sau din motive estetice), aceasta se poate practica.

Organele genitale
Organele genitale externe la baieti. Dimensiunile penisului si ale pielii scrotale variaza mult. Rreputul adera la gland. Un hidrocel este responsabil de o punga voluminoasa. Hidrocelul regreseaza fara tratament in marea majoritate a cazurilor. Punctia este interzisa.
Ectopia testiculara sau criptorhidia. Termenul desemneaza faptul ca unul sau ambele testicule au sediul permanent in afara pungii scrotale. Coborarea testiculului nu se poate realiza decat pentru un mo �ment sau deloc. Circa 1% dintre baieti sunt purtatori ai acestei anomalii, din care in 70-80% din cazuri este unilaterala. Daca nu este reductibila va trebui operata spre 3-4 ani, deoarece la varsta adolescentei sau la cea adulta se poate canceriza.
Dupa al treilea an de viata, dupa ce s-a ajuns treptat la decalotare totala, penisul va fi spalat de 1-2 ori pe saptamana, cu preputul retras. Pielea de sub penis si scrot necesita o curatire atenta. Dupa aceea, zona respectiva va fi bine uscata si eventual cremuita, deoarece in aceste zone se produc usor rani.
Decalotarea prea timpurie poate declansa sangerarea mucoasei, urletele sugarului, plansetele mamei si, uneori, infectii. Nu suntem de acord cu tentative viguroase de decapsulare avand in vedere datele anatomice si observatia ca decalotarea se face usor, fara efort si fara dureri, intre 1 si 4 ani, fara risc de infectie cu conditia unei igiene corecte. Din contra, acest gest este insotit de riscul de parafimoza, daca parintii nu mai reusesc sa acopere glandul.
Organele genitale la fetite. Buzele (labiile) mici sunt voluminoase si clitorisul iesit in afara. Labiile mari sunt putin dezvoltate si nu acopera vulva. Datorita transmiterii hormonilor materni apare criza genitala care consta intr-o secretie vaginala alburie sau sangeranda asociata cu umflarea mameloanelor din care rareori se scurge un lichid laptos.

 

Membrele
In continuare, medicul examineaza membrele. De subliniat atat mainile cat si picioarele sunt reci. Mamele nu au motive sa se nelinisteasca, fiind vorba de un fenomen normal. Mainile sunt durdulii, grasute si cu pumnii inchisi. Degetele par scurte, cu unghii moi, lucioase, lungi, depasind varfurile degetelor. Cu aceste unghii, daca nu sunt taiate, nou-nascutul se poate zgaria.
La membrele inferioare, destul de des, se poate constata ca picioarele sunt "intoarse inauntru". Aceasta pozitie este reductibila. Se datoreste unei hipotonii (tonus scazut) igamentare care favorizeaza mentinerea piciorului in pozitia fetala. Prin miscare, picioarele ajung pe axul gambei. Mama va frictiona usor marginea externa a picioarelor cu o perie cu peri uzati pentru a stimula muschii laterali si a redresa activ pozitia picioarelor. in lipsa periei in acelasi scop se maseaza marginea externa a picioarelor si gambelor insotite de miscari de flexie si rotatie a gleznelor. Aceste manevre pot fi facute de mai multe ori pe zi, evitandu-se mai tarziu folosirea incaltamintei ortopedice. Cateodata este nevoie sa se plaseze o banda de leucoplast pe piele cu scopul de a mentine picioarele timp de cateva ore in pozitie corecta.

 

Perna grasoasa a picioarelor da impresia falsa ca picioarele sunt plate.
"Picioarele plate" constituie un lucru normal la sugar.
Pentru prevenirea piciorului plat si stimularea miscarilor picioarelor si gleznelor este bine ca mama sa "gadile" (nu masaj apasat) talpile sugarului.